.:: Tutorial Asam Pedas ::.

Assalamualaikum w.b.t

Ok muncul lg!hehe
Kali ni nak bgtau cara nak masak asam pedas kat kwn sy yg sorang tu..lehan.
Kesian testing tak lepas2 lg ni utk asam pedas. Hekhek. Sbnrnye ada agenda lain knape practice hard utk masak asam pedas ni.Hahaha. *kenyit mata sat*

Nah amik ni haa lehan oi.. Nt dh masak bwk balik UMP ckit. Nak jgk merasa kan. 

Asam Pedas Ikan Duri or Mayong.
Ikan tu tak kesah. Suka hati la nak letak ikan ape tp sy suka makan ikan ni. Sedap!!
Tetibe mcm terbau asam pedas ibu skrg ni.
Seriously craving for this :

Sabar2. Rabu balik dah. Nt ko jelajah la pasar tu ye liza. Carilah ikan mayong ke segala ikan ko nak masak asam pedas tu *pesanan utk diri sendiri*

Ok start masak!
Barang-barang
1. Ikan
2. Bawang putih
3. Bawang besar
4. Halia
5. Air asam
6. Daun kesum
7. Lada kering

Cara-cara :
1. Bawang putih + bawang besar + halia + lada kering tu blander smpi lumat. Kalau nak sedap, blander kasar je tp nt kang takut tercekik lada plak.hehe
2. Ikan tu siang n basuh dgn garam n air asam utk hilangkan hanyir.
3. Panaskan kuali, then letak minyak. Agak2 cukup utk tumis lada. Kalau lebih sgt nt rse minyak je.
3. Bila minyak dah panas, masukkan campuran yg dh dikisar td. Tumis smpi naik bau. Biasanya 4-5 minit jgk tp jgn smpi hangus. Jangan lupa letak garam.
4. Then masukkan ikan n gaul. Biar kejap dalam 1 minit.
5. Masukkan air asam n letak daun kesum.
6. Make sure air asam tu xbyk sgt kalau x nt cair. Kalau nak sedap, biar pekat ckit.
7. Tunggu smpi mendidih then hidang utk makan.

-Done-

Comments

Popular Posts